Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdravotně postižení lidé z regionu se bavili v Letovicích

L e t o v i c e (jap) - Výletiště na „hasičárně“ v Letovicích bývá minimálně jednou ročně místem regionálního setkání lidí, kteří se potýkají se zdravotními potížemi. Akci, jejíž návštěvnost by mohli mnozí pořadatelé kulturních akcí jen tiše závidět, má na svědomí Nové sdružení zdravotně postižených, respektive předseda Bořivoj Rašovský a jeho žena Alena.
   Letos vyšlo toto setkání na první červen. Areál hasičské zbrojnice zaplnili nejen členové letovického sdružení, kterých je dnes kolem dvou set padesáti. Přijeli i členové Svazu zdravotně postižených z Černé Hory. Hudební stránku obstaralo duo Frapet, nechyběl ani minikoncert Dechového orchestru ZUŠ Letovice, zpestřený vystoupením mažoretek. Mnozí z účastníků si ze setkání odnášeli výhru z tomboly, o kterou se postarali sponzoři. „Sponzorům patří naše poděkování. Bez nich bychom tyto akce vůbec nemohli pořádat,“ poznamenala Alena Rašovská.
   Manželé Rašovští, kteří se sami potýkají se zdravotními problémy, založili Nové sdružení zdravotně postižených v Letovicích před pěti roky. Vedlo je k tomu neochvějné přesvědčení, že než jen stěžovat si na nespravedlnost osudu, je lepší pro sebe a především pro ostatní něco konkrétního udělat.
   Vydali se cestou takzvané sociální rehabilitace, která znamená snahu co možná nejvíce začleňovat zdravotně postižené do společnosti.
   Sdružení pořádá přednášky na různá témata, prostřednictvím nichž zdravotně postižení získávají užitečné informace ze všech oblastí života. Pro své členy zajišťuje jednodenní zájezdy i týdenní ozdravné pobyty. Oblíbená jsou i relaxační dopoledne či odpoledne na rehabilitaci v blanenské nemocnici nebo v Agrocentru Ohrada ve Vískách.
   Hojně navštěvované akce svědčí o tom, že práce manželů Rašovských není marná. „Samozřejmě nás těší, že na naše akce chodí hodně lidí. Byli bychom ale rádi, kdyby se i ostatní trochu více zapojili do jejich organizování. Nejsme na tom zdravotně nejlíp, nevíme, jak dlouho to takhle budeme moct zvládat,“ povzdechli si manželé Rašovští.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář